Merk! Innholdet i denne siden er under utvikling.

Tilbake

Brukermedvirkning

Brukermedvirkning innebærer at brukeren blir sett på som en likeverdig part i samtaler og beslutninger som angår hans eller hennes utfordring. Det viktigste i møtet er god kommunikasjon og at alle parter er åpne og lydhøre for hverandre.

Medvirkning

Barnets beste og retten til å bli hørt – involvering og medvirkning.

Alle barn har rett til å medvirke, og tjenestene har plikt til å involvere de i saker som gjelder dem. Retten til medvirkning følger av grunnloven § 104 og FNs barnekonvensjon art. 12. Alle barn som er i stand til å danne seg egne synspunkter, har rett til å medvirke i alle forhold som vedrører barnet etter denne loven. Barnet skal få tilstrekkelig og tilpasset informasjon og har rett til fritt å gi uttrykk for sine synspunkter. Barnet skal bli lyttet til, og barnets synspunkter skal vektlegges i samsvar med barnets alder og modenhet.

Medvirkning på individnivå innebærer at i enkeltsaker som omhandler et barn, skal barnet få informasjon og mulighet til å uttrykke sine synspunkter, i arbeid med- og i utforming av tiltak. Medvirkning på individnivå bør gi:

  • Innflytelse på egen behandling og oppfølging.
  • Tillit til tjenesteutøvere og opplevelse av å bli møtt med respekt.
  • Tilstrekkelig informasjon.
  • Pårørende: en opplevelse av å være ivaretatt.

I tillegg har brukermedvirkning en egenverdi at mennesker som søker hjelp, på linje med andre, gjerne vil styre over viktige deler av egne liv, motta hjelp på egne prinsipper og bli sett og respektert i kraft av sin grunnleggende verdighet.