Hvordan barn kommuniserer at de har det vanskelig vil variere fra barn til barn. En liste over signal vil derfor aldri kunne være fullstendig og signalene må sees i forhold til barnets alder og situasjon.
Hjelpemidler til samtale og observasjon
BTI
BTI er en samhandlingsmodell for tjenester som møter gravide, barn, unge og foreldre det er knyttet undring eller bekymring til. Hensikten med BTI-modellen er å kvalitetssikre en helhetlig og koordinert innsats, uten at det blir brudd i oppfølgingen. BTI bidrar til tidlig innsats, samordning og medvirkning. BTI-modellen beskriver arbeidsprosesser og samhandling mellom tjenestene, og viser veien fra bekymring til handling.
IOP
IOP er tilrettelagt opplæring som skal sikre elever med spesialundervisning et likeverdig og tilpasset opplæringstilbud. Den individuelle opplæringsplanen utarbeides av skolen på bakgrunn av den sakkyndige vurderingen fra PP-tjenesten og vedtaket om spesialundervisning. Opplæringsloven § 11-10 pålegger skolene å utarbeide IOP for elever som får spesialundervisning.
IUP
Individuell Utviklingsplan (IUP) er tilrettelagt opplæring for alle barn i barnehage som trenger spesialpedagogisk hjelp. IUP skal dokumentere barnehagebarns situasjon og utvikling sosialt, læringsmessig og faglig. Den skal også sikre et godt utgangspunkt for tilpasset opplæring. I tillegg skal IUP bidra til å sikre medvirkning. IUP skal bidra til å legge grunnlaget for et godt læringsutbytte for den enkelte.
Ansvarsgruppemøter
For å ha god informasjonsflyt mellom fagpersoner og instanser som er involvert , og samtidig sikre et forpliktende tverrfaglig samarbeid, oppretter koordinator som oftest en ansvarsgruppe som består av samarbeidspartnere rundt barnet som tjenestemottaker. Barnet/foresatte bestemmer selv hvem som skal delta i gruppen, og den bør ikke være for stor. Tema som er viktig skal være førende når gruppen møtes. Det er koordinator som har ansvaret for å kalle inn til ansvarsgruppemøtene og lede disse, hvis ikke annet er avtalt. Ansvarsgruppemøter holdes vanligvis 1-4 ganger året ut ifra behov. Hovedformålet med møtene er å sikre et oversiktlig helhetsbilde både for barnet som tjenestemottaker og tjenesteapparatet, og sørge for at samtlige trekker i samme retning for å kunne nå målene som er satt.
En ansvarsgruppe er ikke regulert i lov eller forskrift, og kan opprettes uavhengig av om det er laget en individuell plan eller ikke.
Stafettlogg
kommer